Post Top Ad

Najłatwiejsze rogaliki na świecie!


Dziś przychodzę do was z krótkim i szybciutkim postem kulinarnym! Będzie tak samo krótko i szybko, jak robi się rogaliki, na które przepis dostałam od mamy mojej koleżanki! Pani Grażyno: dziękuję! Są to "dyżurne" słodkości, które wychodzą mi zawsze i które przygotowuję w razie nagłej ochoty na coś słodkiego! A jeśli zawsze wychodzą mi, to wyjdą każdemu! Nawet temu, kto stawia dopiero pierwsze kroki w sztuce pieczenia, tak jak ja! Nie zabierają dużo czasu i są naprawdę tanie!


SKŁADNIKI:
1/2 kostki margaryny
1/2 kostki drożdży
1 szklanka mleka
szczypta soli
mąka

Jako nadzienie:
konfitura, marmolada, owoce, krem czekoladowy - wg. uznania. 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski "na zimno" w podanych proporcjach. Mieszamy na gładką masę.  Mąkę dosypujemy tak długo aż ciasto da się wyrabiać w dłoniach.

.Następnie ciasto wykładamy na wysypaną maka stolnicę/tacę/blat i wałkujemy.  Wycinamy trójkąty. Do środka wkładamy wg. uznania: konfiturę, owoce, marmoladę, krem czekoladowy i zwijamy w kształt rogalika.

Pieczemy w 180 stopniach kilkanaście minut aż rogaliki odpowiednio się zrumienią.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub polewą czekoladową.

SMACZNEGO :) !

13 komentarzy:

  1. ale pyszności :) żebyś bliżej mieszkałą zaraz bym była u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie i wydaje sie prosto :)
    Wyprubujemy napewno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o jaaaa! Kurde, ale mi ochoty narobiłaś!! Jutro rano wstaję wcześniej i piekę. Do kawy na działeczce teściów będą jak znalazł!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne a ja właśnie coś muszę zrobić na deser. Tylko kto mi pójdzie po drożdże :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Są super!ja juz robiłam! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. A nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje,wypróbuje na pewno:)

    OdpowiedzUsuń

Wyraź swoją opinię, podziel się doświadczeniem, zostaw po sobie ślad!

Post Top Ad

Instagram