Post Top Ad

Kaloryczna bomba i miód w gębie, czyli 3bit


Tym piekielnie słodkim i kalorycznym ciastem zachwyciłam się u szwagierki. 3bit zawsze był hitem na wszelkiego rodzaju uroczystościach i imprezach u Kamili. W miniony weekend ja postanowiłam zaryzykować i zapewnić taką słodycz Grześkowi, który przyjechał na weekend. Ciasto wydawało mi się strasznie skomplikowane, a okazało się całkiem łatwe w przygotowaniu! Kolokwialnie mówiąc: wyszło i tym samym dodało mi skrzydeł do dalszych eksperymentów ze słodkościami w kuchni! Dostałam kilka próśb o przepis, a więc dzielę się z wami tym, czym ze mną podzieliła się szwagierka.


SKŁADNIKI:

2 żółtka
1/2 kostki margaryny lub masła
1 i 1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
gotowe opakowanie kremu karpatka 5 minut
2 p. krakersów
1 puszka masy krówkowej lub mleka zagęszczonego
0,5 litra śmietany 36 %
2 fixy do śmietany
tłuszcz do posmarowania blaszki
kawałek czekolady do dekoracji
odrobina cukru pudru


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Spód: łączymy w misce żółtka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i margarynę. Zagniatamy i wykładamy na posmarowaną tłuszczem blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.

Druga warstwa: krem karpatka przygotowany wg. przepisu na opakowaniu wykładamy na upieczony spód.

Trzecia warstwa: na krem wykładamy warstwę krakersów.

Czwarta warstwa: wykładamy na krakersy gotową masę krówkową lub gotujemy mleko w puszce ok. 2 godzin, a następnie wykładamy na krakersy. oczywiście gotowa masa to oszczędność czasu i pracy. :)

Piąta warstwa: układamy kolejne krakersy.

Szóstwa warstwa: ubijamy mikserem śmietanę wraz z dwoma fixami i odrobiną cukru pudru. Gęstą śmietanę wykładamy na krakersy.

Gotowe ciasto dekorujemy startą czekoladą.

Co tu dużo mówić: kaloryczna bomba i miód w gębie :).

SMACZNEGO!


17 komentarzy:

  1. moja mama często robi :) pychota chociaż duże nie zjem bo za słoodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto, chociaż dupsko po nim rośnie. Robię je trochę inaczej, jestem leniwa i idę na skróty ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na blogu "o pysznym jedzeniu" jest rewelacyjny przepis na to ciasto. Polecam :) ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też jest rewelacyjny, ale dziękuję :D.

      Usuń
  4. To ja robię innego 3bita ( bez pieczenia ) . Przepis wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poproszę o taki bez pieczenia przepis, bo na działce tylko takie ciasta mogę robić
      Marlena Płuciennik

      Usuń
  5. Powinnaś Olu pochwalić się przepisem na schaba w porach, jest super :) a przepis na pewno wypróbuję :)
    Marlena P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pochwalę się :). Planuję przyrządzić dla męża w następny weekend :).

      Usuń
  6. Świetnie ,że jest przepis akurat ostatnio więcej piekę teraz zrobiłam 3 bitt ,wcześniej ciasto ze śliwkami a tego ciasta nie znałam a chetnie wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój przepis na 3 bitt jest inny a też smakowite ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń

Wyraź swoją opinię, podziel się doświadczeniem, zostaw po sobie ślad!

Post Top Ad

Instagram