Post Top Ad

Czy mleko rzezywiście jest zdrowe? Dietetyk odpowiada na pytania. [+ rozwiązanie konkursu].

Mój blog jest jednym z kilku, które patronują Kampanii "Bądź świaodmy - kupuj polskie", której orgaizatorzy tym razem przekonują nas, jak ważny w diecie jest nabiał - i to koniecznie nasz, rodzimy! Dzięki udziałowi w kampanii, miałam niepowtarzalną okazję zadać pytania o nabiał pani dietetyk Monice Hajduk. Przeczytajcie i dowiedzcie się, co dietetyk mówi o znaczeniu mleka w naszej diecie, a na końcu wpisu czekają na was wyniki konkursu!




1. Dlaczego nabiał jest niezbędny w zbilansowanej diecie? Dlaczego warto go spożywać?

Mleko i produkty mleczne zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. To bogate źródło białka, wapnia, witaminy A czy potasu. Warto o tym pamiętać przede wszystkim u dzieci, bo według badań co drugie dziecko w Polsce w wieku czterech lat nie realizuje normy na wapń, a wśród uczniów od 80-90% ma niedobory tego pierwiastka w diecie. To sporo, zwłaszcza z tego powodu, że niedobór wapnia w diecie zwiększa ryzyko wielu chorób dietozależnych takich jak osteoporoza, nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca typu II.

2. Jakie produkty nabiałowe poleca pani dla dzieci?

Codzienny jadłospis dzieci warto wzbogacać w mleko, jogurty czy sery. Polecam nabiał w wersji naturalnej, niesłodzonej, do której maluchom można dorzucać chrupiąca domową granolę i świeże owoce. Wszyscy dobrze wiemy, że sery żółte mają większą kaloryczność, bo ich główny składnik to tłuszcz. Ale u dzieci warto czasami wplatać je do diety, ponieważ mały plasterek sera żółtego o wadze 30 g ma prawie tyle samo wapnia co pełna szklanka mleka.

3. Od czego zacząć rozszerzanie diety o produkty mleczne z mleka krowiego i w jakim wieku można już bezpiecznie je dziecku podawać? 

Ukończone 4 miesiące (lub 17 tygodni) to wiek w którym najwcześniej można zacząć rozszerzanie diety niemowlaka. Eksperci zgadzają się, że 17 tygodni to minimum które jest potrzebne organizmowi dziecka, aby dojrzeć na tyle, żeby jedzenie  inne niż mleko mamy nie było zagrożeniem dla zdrowia malucha. Najczęściej dzieci są gotowe na wprowadzanie pierwszych posiłków uzupełniających około 6 miesiąca życia. Mniej więcej w tym momencie układ pokarmowy i immunologiczny dojrzewają do tego, żeby te nowości bezpiecznie przetrawić i wykorzystać. Wtedy można pomału można wprowadzać do diety dziecka warzywa, owoce, mięso, ryby, jaja, nasiona strączkowe, produkty zbożowe i w kolejnej kolejności nabiał. Najlepiej rozpocząć od naturalnego twarożku czy jogurtu.  Mleko krowie też może być używane przed pierwszymi urodzinami, ale nie powinno zastąpić mleka mamy lub mleka modyfikowanego. Lepiej żeby było stosowane jako mały dodatek do dania, a nie było to jeszcze mleko do picia. W późniejszych okresach życia jego udział w diecie powinien się zwiększać.

4. Jak pani odnosi się do opinii odnośnie szkodliwości mleka i jego przetworów? Coraz więcej się o tym czyta... Czy rzeczywiście mleko nie jest tak zdrowe jak się sądziło kiedyś i powinno się z niego zrezygnować?

Jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do spożywania mleka nie należy z niego rezygnować. Problem alergii na mleko krowie owszem istnieje, ale dotyczy najczęściej dzieci - statystycznie około  2 – 7,5% ich populacji. Z alergii na mleko zazwyczaj się jednak wyrasta, dlatego odsetek osób dorosłych z alergią jest już dużo mniejszy.
Częściej dokucza nam nietolerancja laktozy, czyli cukru mlecznego. Z wiekiem wytwarzamy po prostu coraz mniej laktazy – enzymu, który trawi laktozę. Stąd wynikają po ich konsumpcji nasilające się z wiekiem objawy typu zdęcia, biegunki czy przelewania w brzuchu. Na szczęście łagodna nietolerancja laktozy nie oznacza konieczności rezygnacji ze wszystkich produktów mlecznych. W tym przypadku najmniej korzystne będzie spożywanie mleka surowego, ale mleko poddane fermentacji mlekowej (np. jogurt, kefir) jest już często lepiej tolerowane. Na szczęście rynek oferuje nam dzisiaj ogromną gamę produktów o obniżonej zawartości laktozy – mleko, jogurty, sery, twarożki, czy masło, które często niwelują te objawy całkowicie.

5. Co z alergią tak częstą występującą współcześnie u dzieci? Czym można zastąpić nabiał w diecie?

Jeśli problem dotyka niemowląt i najmłodszych dzieci, a dziecko korzysta jeszcze z mieszanek mlekozastępczych, to trzeba pamiętać, że na rynku obecnych jest wiele preparatów będących hydrolizatami mleka krowiego, które są bezpieczne w przypadku alergii na mleko krowie. Przykładem takich hydrolizatów są preparaty Nutramigen, Pregestimil czy Bebilon Pepti. Jeżeli lekarz potwierdzi alergię na białka mleka krowiego u dziecka, wymaga to konieczności eliminacji z diety niemowlęcia mleka krowiego i produktów zawierających białka tego mleka.
W przypadku karmienia przez mamę piersią - po konsultacji z lekarzem - także mama musi przejść na dietę eliminacyjną i zrezygnować z mleka i jego przetworów w swojej diecie. Podstawową metodą leczenia alergii pokarmowej u dziecka jest zawsze dieta eliminacyjna. 
U starszych dzieci mleko krowie można zamieniać na niesłodzone napoje roślinne np. napój owsiany, migdałowy, kokosowy, czy sojowy – najlepiej wzbogacone w wapń, przy jednoczesnym zadbaniu w diecie o pozanabiałowe źródła wapnia np. migdały, mak, sezam, suszone figi, morele i daktyle, fasola Jaś, komosa ryżowa, jarmuż i inne zielone warzywa.

6. Dlaczego warto kupować właśnie polski nabiał? W czym nasze produkty są lepsze od innych?

Polskie produkty nabiałowe są najwyższej jakości. Polscy producenci nabiału przestrzegają wszelkich norm, a ich produkcję cechuje profesjonalizm i dbałość o ekologię. Warto wybierać polskie produkty – przyczyniamy się wtedy do rozwoju polskiej gospodarki, wzrostu płac i PKB. Polski nabiał wyróżnia się także ceną oraz różnorodnością. Producenci mleka wychodzą naprzeciw oczekiwaniom osób na diecie, z nietolerancją laktozy czy z cukrzycą. [komentarz organizatora]


WYNIKI KONKURSU


Na koniec tego - mama nadzieję bogatego w cenne informacje wywiadu - mam dla was wyniki konkursu organizowanego wspólnie z inicjatorami kampanii! Wpis z konkursem znajdziecie tutaj:Kreatywny konkurs pod hasłem "Kołysanka dla Mlekosława" a odpowiedzi udzielane były na Facebooku: 

Spośród wszystkich zgłoszeń i wszystkich pięknych kołysanek wybraliśmy trzy naszym zdaniem najpiękniejsze i do ich autorów trafią nagrody: szumiące ptaszki lub komplety pościeli do wyboru z linku: https://i-posciel.pl/pl/c/Posciel-Dziecieca/93

OTO NASI ZWYCIĘZCY:

Paweł Dudek
Marlena Pietkiewicz
Anna Wojciechowska

Zapraszam z adresami i wyborem nagrody na maila: wokoldzieciblog@gmail.com

Przekażę wasze dane sponsorowi i to on zajmie się wysyłką nagród.

Pozostałym uczestnikom bardzo dziękujemy za wspólną zabawę i zapraszam do udziału w trwającym kokursie z Ma-made, gdzie do wygrania cudny brelok ze zdjęciem!





Kampania “Bądź świadomy – kupuj polskie” jest organizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wyraź swoją opinię, podziel się doświadczeniem, zostaw po sobie ślad!

Post Top Ad

Instagram