Post Top Ad

Zupa z kurek i krokiety nadziewane kurkami.

Sezon na grzyby w pełni! W naszych lasach [skraj Borów Tucholskich] jest wręcz wysyp kurek, które są moimi ulubionymi grzybami. Wczoraj miałam moje zbiory były szczególnie obite i dzisiaj u nas prawdziwa kurkowa uczta! Poznaj przepis na zupę z kurek i krokiety nadziewane kurkami! Smaczności!




ZUPA Z KUREK

SKŁADNIKI:

3-4 spore garście kurek

1 cebula

kilka ziemniaków

włoszczyzna do ugotowania bulionu warzywnego
[ok. 2 litrów]

śmietana kwaśna 18 %

natka pietruszki

dwie łyżki masła

olej

sól, pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kurki myjemy, odcedzamy na durszlaku. Cebule kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki kroimy w kostkę jak zwykle do zupy. 

Włoszczyznę [marchew, seler, pietruszkę, por, zieleninę] wkładamy do garnka i gotujemy wywar do miękkości warzyw. Można dorzucić kostkę rosołową do smaku.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i szklimy na nim cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy kurki. Przesmażamy aż do odparowania płynu, który wytworzy się z grzybów. Mieszamy co jakiś czas.

Kiedy płyn odparuje, na patelnie wrzucamy dwie łyżki masła i przesmażamy wszystko jeszcze kilka minut.


Bulion odcedzamy [wyjmujemy warzywa]. Do garnka z bulionem wrzucamy kurki i cebulkę z patelni. Dodajemy pokrojone ziemniaczki.

Gotujemy wszystko aż do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodajemy pokrojoną, wyjętą z wywaru marchewkę.

Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy i dodajemy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem.

NA koniec posypujemy zupę zieleniną i podajemy ze świeżym pieczywem.


SMACZNEGO :)





KROKIETY NADZIEWANE KURKAMI


SKŁADNIKI:

Składniki na naleśniki: mąka, mleko, woda, 1 jajko, szczypta soli.

3-4 garście kurek

1 cebula

10 deko startego sera

tarta bułka

jajko do panierowania

sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Smażymy cienkie naleśniki i zostawiamy do wystygnięcia. Proporcji na ciasto niestety wam nie podam, bo robię "na oko" :P 

Na patelni roztapiamy dwie łyżki masła. Szklimy cebulę. Dodajemy kurki i smażymy aż odparuje płyn. 

Kurki solimy i pieprzymy.

Gasimy ogień i posypujemy kurki na patelni startym serem oraz natką pietruszki.

Nadzienie rozkładamy na naleśnikach i zwijamy w ruloniki. Można się wspomóc wykałaczkami. [Ja tak robię, bo nie wychodzą mi zbyt piękne te rulony.]

Krokiety panierujemy w jajku i tartej bułce i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Posypujemy startym serem i resztą kurek, jeśli nam zostały. Zapiekamy aż stopi się ser.

SMACZNEGO!


PODZIELCIE SIĘ KONIECZNIE SWOIMI PATENTAMI NA KURKI!

6 komentarzy:

  1. Danuta Brzezińska30 lipca 2017 14:25

    Krokiety mniej ale ta zupa to cos dla mnie. Żeby tylko udało się znaleźć kurki w tym roku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa mnie kusi, ale nie wiem, czy znajdę czas, aby ją przyrządzić . Może namówię mamę, żeby mi zrobiła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Katarzyna Wójcik Respendowicz31 lipca 2017 13:17

    A u nas wciąż nie ma grzybów;(

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo szybko się ją przyrządza.

    OdpowiedzUsuń

Wyraź swoją opinię, podziel się doświadczeniem, zostaw po sobie ślad!

Post Top Ad

Instagram