Post Top Ad

Przepis na pierniczki, które możesz upiec tuż przed Wigilią.

Kiedy w zeszłym roku upiekłam moje pierwsze w życiu pierniki, domownicy o mało nie połamali sobie na nich zębów. Na niewiele się zdało zamykanie ich w pojemniku ze skórką od chleba albo jabłkiem choć to podobno pomaga uzyskać miękkość tych ciasteczek. W tym roku udałam się więc po pomoc do mojej teściowej i udało się! Upiekłam pierniczki mięciutkie, kruche i smaczne! Dzięki temu przepisowi możesz upiec pierniki tuż przed Wigilią bo nie muszą leżakować, żeby nadawały się do jedzenia :).




SKŁADNIKI:

1 słoik miodu (250 ml)
2 łyżki smalcu
1/2 kostki margaryny
1 szklanka śmietanki słodkiej
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 paczki przyprawy do piernika
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka amoniaku
4 jajka
mąka (ok. kilograma)

+ oczywiście cukier puder, polewa, posypka orzechy rodzynki i co tam jeszcze dusza zapragnie :).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Miód, cukier oraz tłuszcze roztopić w garnuszku. Mieszać, aby cukier dobrze się rozpuścił. Następnie zostawić do ostygnięcia. Kiedy masa będzie letnia przelać ją do miski.
Do miski dosypać kakao, przyprawę do piernika i wlać ubite jajka oraz śmietanę.
Wszystko wymieszać.
Zacząć dosypywać mąkę. Do mąki dosypać amoniak i proszek do pieczenia. Mąki należy wsypać tyle, aby ciasto było gęste i dało się formować w dłoniach. Na te proporcje wyszło mi kilogram.

Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na godzinkę do lodówki.

Po godzinie wyjmujemy ciasto zagniatamy, wałkujemy i wycinamy ciasteczka według własnej fantazji :). Pieczemy w 190 stopniach aż ciasteczka urosną i zaczną delikatnie pękać (przynajmniej tak poradziła mi teściowa:)).


Pierniczki są miękkie i dość grube. Jeśli lubicie cieńsze, musicie bardzo cieniutko rozwałkować ciasto :). W każdym razie można jej jeść od razu po upieczeniu. Dla mnie ten przepis to hit!

SMACZNEGO!

P.S. Wybaczcie moje nieudolne kształty, kiczowate zdobienie i "Delmę" na pierwszym planie :)))). To oczywiście wszystko  wina DZIECI! :))))

3 komentarze:

  1. Ja zrobiłam ostatnio ciasto (mam taki przepis, że ciasto musi poleżeć kilka dni w lodówce) no i wczoraj wyciągam - twarde jak beton ;) Nie wiem, co będzie z pierniczkami, bo się załamałam i postanowiłam wrócić do tematu dzisiaj ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agata Wierzgacz17 grudnia 2016 17:59

    Fajny przepis , nie lubię pierniczków ze względu na tą przyprawę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aneta Skierkowska19 grudnia 2016 16:25

    Kocham pierniki. Popijane mlekiem są wyborne! :)

    OdpowiedzUsuń

Wyraź swoją opinię, podziel się doświadczeniem, zostaw po sobie ślad!

Post Top Ad

Instagram