Post Top Ad

Pierś z kurczaka w musztardzie.

Ten patent podejrzałam u Nigelli Lawson - dorobiliśmy się Cyfrowego Polsatu i wreszcie mogę nadrobić skandaliczne zaległości w poznawaniu kulinarnych autorytetów ;) - i postanowiłam się nim z wami podzielić. Pierś w musztardzie jest dziecinnie prosta w przygotowaniu, a stanowi fajne urozmaicenie mięsnego obiadu.


SKŁADNIKI:

pierś z kurczaka (ilość według potrzeb; ja z jednej robię 4 porcje)

musztarda

jajko

płatki kukurydziane

sól, pieprz, ostra papryka

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Pierś kroimy jak na kotlety. Ja z jednej piersi robię 4 sztuki. Lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.

Do miseczki wbijamy jajko, roztrzepujemy i dodajemy kilka dużych łyżek musztardy. Mieszamy. W tak przygotowanym sosie maczamy mięso z obu stron.

W drugiej miseczce przygotowujemy panierkę: kruszymy w dłoniach płatki kukurydziane, dosypujemy do nich odrobinę ostrej papryki i mieszamy. Mięso pokryte musztardą, obtaczamy a takiej panierce.

Smażymy na złoty kolor.

Idealnie smakuje z ziemniakami i brokułem lub kalafiorem w tartej bułce. Mięsko jest soczyste i ma ciekawy, dosyć ostry smak.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wyraź swoją opinię, podziel się doświadczeniem, zostaw po sobie ślad!

Post Top Ad

Instagram