Post Top Ad

Schab pod pierzynką warzywną.

Lubimy schab z kapustą i uwielbiamy schab z porem i pomidorami! Niedawno odkryłam kolejną schabową wariację (okazuje się, że to mięso można przygotować naprawdę na tysiąc prostych sposobów!) - schab pod warzywną pierzynką. Lekkie i smaczne danie, które zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom! 


SKŁADNIKI:

1 kg schabu bez kości
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 korzeń selera
1 cebula
majonez
kawałek sera do potarcia
sól, pieprz, zioła prowansalskie



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Schab kroimy na kotlety i każdy lekko rozbijamy oraz oprószamy solą i pieprzem.
Kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.  Cebulę kroimy w piórka. 
Tak przygotowane warzywa układamy na mięsku  (możemy doprawić do smaku - ja posypałam ziołami prowansalskimi). Całość smarujemy majonezem. Wstawiamy do piekarnika na jakąś godzinkę i zapiekamy w 180 stopniach. 10 minut przed ostatecznym wyjęciem z piekarnika posypujemy danie startym, żółtym serem. 

Można też przyrządzić lżejszą wersję - bez majonezu. Same warzywa też mają fajny smak!

Nam smakowało z pieczonymi ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym.

SMACZNEGO :)

Bazę przepisu zaczerpnęłam z pisemka "Przyślij przepis" i nieco go zmodyfikowałam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wyraź swoją opinię, podziel się doświadczeniem, zostaw po sobie ślad!

Post Top Ad

Instagram