Post Top Ad

Rozgrzewająca zupa paprykowa

Pożywna, rozgrzewająca i smaczna - taka jest ta zupa! Idealny obiad na chłodne, zimowe dni, który przy okazji jest też bombą witaminową! Przepis na paprykową dostałam od teściowej, ona zaś od znajomej. Jest tak dobra, że grzechem byłoby nie przekazać go dalej!



SKŁADNIKI:

2-3 papryki (mogą być różnokolorowe, ale choć jedna czerwona)
2-3 średnie marchewki
5 średnich ziemniaków
garść fasoli szparagowej
1 cebula
2 laski kiełbasy np. zwyczajnej
przecier pomidorowy
słodka śmietana
2 łyżeczki mąki
sól, pieprz, słodka papryka, vegeta
woda
natka pietruszki
ziele angielskie
olej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Marchewki kroimy w kostkę lub w słupki jak kto woli. Wrzucamy do garnka z wodą i stawiamy na ogniu. Dorzucamy kilka ziaren ziela angielskiego.

Podczas, gdy marchewka zaczyna się gotować podsmażamy na oleju pokrojoną w grubą kostkę paprykę wraz z cebulą Kiedy się zeszklą wrzucamy do marchwi.

Po kilku minutach dorzucamy do warzyw w garnku pokrojone w kostkę ziemniaki, a na oleju po smażeniu papryki i cebuli, podsmażamy kiełbasę pokrojoną w talarki. Dokładamy do reszty składników.

Całość gotujemy do miękkości i pod koniec gotowania wrzucamy fasolkę szparagową. Ja używam mrożonej, którą wcześniej podgotowałam lub tej ze słoika, zatem nie wymaga ona długiego gotowania. Jeśli użyjecie surowej, należy ją wrzucić do zupy odpowiednio wcześniej.

Kiedy wszystkie składniki są już miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i zaciągamy zupę mąką zmieszaną z wodą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką (jak ktoś lubi może być i ostra), vegetą.

Po zdjęciu z ognia dolewamy odrobinę słodkiej śmietanki i posypujemy świeżą natką pietruszki.

Zupa najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Wszystkich wielbicieli skomplikowanej kuchni przepraszam, że znów jest tak prosto... i SMACZNOŚCI WAM ŻYCZĘ :).

7 komentarzy:

  1. Ale fajna, nigdy takiej nie jadłam i chyba narobiłaś mi smaka :) Trzeba kupić paprykę, dość mam już w kółko tych samych zup

    OdpowiedzUsuń
  2. Żyć nie umierać20 stycznia 2015 22:35

    Prosto i jak musi być smacznie! Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas jest stałym elementem zupowego menu odkąd dostałam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A proszę bardzo :).

    OdpowiedzUsuń
  5. oj jak ja uwielbiam zupę zarówno paprykową jak paprykowo-pomidorową albo gulaszową :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Będę próbować na pewno :) Z kiełbachą musi być dobra, choć ja do zup zazwyczaj przesmażam warzywa, bo jest smaczniejsza, kiełbaskę też :)

    OdpowiedzUsuń

Wyraź swoją opinię, podziel się doświadczeniem, zostaw po sobie ślad!

Post Top Ad

Instagram