Post Top Ad

Kociołek koszaliński na jesienny obiad


Jesienne, chłodne dni to idealny czas na sycące i rozgrzewające dania! Doskonały obiad stanowią o tej porze dania jednogarnkowe, które oprócz wymienionych przed chwilą zalet, są też proste i szybkie w przygotowaniu. Jednym z takich dań, które uwielbiam ja i cała moja rodzinka jest kociołek koszaliński. Przepis dawno temu znalazłam w którymś z pism kobiecych i troszkę go zmodyfikowałam. 



SKŁADNIKI:

80 dag łopatki wieprzowej
1 kalafior
2 cebule
3 marchewki
2 łyżki oleju
2 łyżki curry
1 łyżka mąki spszennej
2 szklanki bulionu
sól, pieprz, ziele angielskie, natka, vegeta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Łopatkę kroimy w kostkę średniej wielkości. kalafior dzielimy na różyczki. Cebule obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plasterki.

Mięso podsmażamy na oleju, a następnie oprószamy curry i mąką. Smażymy jeszcze kilka minut. Przekładamy do garnka.

Na tym smaym tłuszczu podsmażamy przygotowane wcześniej warzywa. Dodajemy do mięsa.

Tłuszcz po smażeniu rozprowadzamy bulionem i zagotowujemy.  Zalewamy składniki w garnku i dodajemy ziele. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu (do miękkości składników).

Przyprawiamy solą i pieprzem, a przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

SMACZNEGO!!!

Danie o wyrazistym smaku, bardzo sycące i rozgrzewające! Jak pisałam, u nas uwielbiane i chyba czas je znowu przyrządzić :).

6 komentarzy:

  1. Jak ja kocham takie dania. To są smaki, które za mną non stop chodzą! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś super babka! Zaradna, szczera, sympatyczna ;) Twoje wpisy to jedyne, których nigdy nie omijam ;) pozdrawiam Luiza

    OdpowiedzUsuń
  3. Super , chętnie bym wpadła sprubować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda!:)
    Zapraszam na rozdanie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Inspiracja na dzisiejszy obiad znaleziona :)
    anetaab

    OdpowiedzUsuń

Wyraź swoją opinię, podziel się doświadczeniem, zostaw po sobie ślad!

Post Top Ad

Instagram