Post Top Ad

Cukinia razy dwa.

Sezon na cukinię jeszcze nie minął i całe szczęście, bo bardzo lubię to warzywo! Daje też ono wiele możliwości w kuchni: od zapiekanek, przez sosy aż po zupy. Warto wspomnieć, że cukinia posiada wiele witamin m.in.: A, C, K, PP i B1 a także magnez, żelazo i potas. Warto zatem ją jeść nie tylko ze względu na walory smakowe! No ale dosyć teorii, czas na praktykę i dwa proste dania, które przyrządziłam z cukinii niedawno. Wykwintnie nie będzie, ale za to nieskomplikowanie i całkiem smacznie!

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM

Składniki:
3 nieduże cukinie
1/2 kg mięsa mielonego
3 średnie pomidory
2-3 ogórki kiszone
1 spora cebula
3-4 ząbki czosnku
10 deko sera żółtego
sól, pieprz

Przygotowanie:
Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół. Można obrać ze skórki, ale nie trzeba - jak kto woli. Wydrążamy pestki i układamy cukinie na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.

Przygotowujemy farsz: mielone smażymy na patelni  dodając sól, pieprz, pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Kiedy mięsko się podsmaży, dorzucamy pokrojone w kostkę ogórki i pomidory. Dusimy razem przez kilka minut.
(Przyprawić można oczywiście według własnego gustu i dodać jeszcze np. paprykę ostrą).

Gotowy farsz nakładamy do cukiniowych łódeczek i posypujemy startym, żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut.

Cukinie świetnie smakują z sosem czosnkowym lub keczupem. 

Grzesiek zajadał się nimi miesiąc temu, kiedy przyjechał do domu :).



CUKINIA Z KURCZAKIEM (SOS)

Składniki:
1 większa lub 2 mniejsze cukinie
1 pierś z kurczaka
3 średnie pomidory
                                                                     1 nieduża cebula  
                                                                      3 ząbki czosnku
                                                                   przecier pomidorowy                                                                                                                              sól, pieprz, curry, słodka papryka
                                                                       natka pietruszki

Przygotowanie:

Pierś myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i curry. Najlepiej odstawić na godzinkę do lodówki, aby mięso "przeszło" przyprawami.

Następnie wrzucamy kurczaka na rozgrzany olej i smażymy. W międzyczasie kroimy w kostkę cukinię (oczywiście bez ziaren), pomidory, cebulę.

 Kiedy mięso jest już ładnie zarumienione, dorzucamy na patelnię cukinię oraz cebulę. Wszystko razem smażymy na wolnym ogniu aż warzywa się zeszklą. Dorzucamy rozgnieciony czosnek.

Kiedy cukinia i cebula się zeszklą, dokładamy pokrojone pomidorki. podlewamy troszkę wodą i dusimy na wolnym ogniu aż pomidory się "rozpaćkają".

Na koniec dodajemy kilka łyżeczek przecieru pomidorowego, doprawiamy sos solą, pieprzem, papryką słodką (albo innymi przyprawami wedle uznania).

Sos wyśmienicie pasuje do ryżu. przed podaniem udekorowałam go natką pietruszki.

Przygotowanie trwa góra pół godzinki, a danie jest doskonałe na ciepłą kolację lub na lekki obiad.




Proszę o wyrozumiałość dla moich kulinarnych umiejętności i życzę smacznego, jeśli ktoś z was zdecyduje się wypróbować moje improwizacje :).

10 komentarzy:

  1. I super szukałam pomysłu na cukinię chętnie spróbuję :-) a masz jeszcze jakieś pomysły na cukinię??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smażoną tradycyjnie na pewno znasz? Jest jeszcze leczo i robiłam zupę z dodatkiem cukinii, ale nie mam foto.

      Usuń
    2. A i zapiekanka z cukinią i mielonym!

      Usuń
    3. Pyszna jest też gęsta zupa pomidorowa z kawałkami cukinii i małymi pulpecikami. Wiele fajnych przepisów znajdziesz na "kwestia smaku". Uwielbiam cukinię. I chyba dzisiaj zrobię nadziewaną mięsem mielonym. Ewa

      Usuń
  2. Hmm brzmi ciekawie i jedno i drugie skuszę się chyba w pierwszej kolejności na sos bo faszerowane warzywa jakoś u nad nie święcą triumfów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No jak tylko uda mi się zadobyć gdzieś cukinię, to chyba się pokuszę aby wypróbwać przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie lubię cukini ale Twój pomysł wygląda smacznieee :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj zawsze uwielbiałem patrzeć na takie smakołyki , ale zeby samemu zrobic to juz troszkę gorzej :D chyba dzięki tobie zacznę coś próbować......

    OdpowiedzUsuń

Wyraź swoją opinię, podziel się doświadczeniem, zostaw po sobie ślad!

Post Top Ad

Instagram